sobota, 15 sierpnia 2015

Falafel idealny

Falafel idealny

Falafel – przepis na około 30 kotlecików

Składniki:

  • 300 g suchych nasion ciecierzycy
  • kawałek cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki oliwy 15 g
  • przyprawy: łyżeczka mielonych ziaren kminu rzymskiego, po pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry, kardamonu, cynamonu, chili, sól do smaku, jeżeli nie macie tak wielu przypraw można również użyć przyprawy do kebabu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę zalej dużą ilością wody i zostaw na noc. Na drugi dzień zmiel ciecierzycę razem z cebulą na niezbyt gładką masę (ja poradziłam sobie blenderem:). 
  2. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bardzo drobno posiekaną pietruszkę oraz przyprawy i sodę oczyszczoną. 
  3. Patelnię posmaruj łyżeczką oliwy i smaż na niej około 10 małych kotlecików. Powtórz jeszcze dwa razy za każdym razem oczyszczając patelnię z resztek kotletów i smarując ją łyżeczka oliwy. Powinno powstać około 30 sztuk.
Przepis na Pitę do falafelków
 Smacznego

Czytaj dalej »

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Pita - placek na falafle

Pita

Składniki:
  • 15 g drożdży
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:
  1. Drożdże mieszamy w misce wraz z cukrem i 1/2 szkl. ciepłej wody, następnie miskę należy przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
  2.  Dodać pozostałą wodę i oliwę, wymieszać, następnie przesiać mąkę, sól i tymianek i wyrobić ciasto (lepiej się z tym nie spieszyć, ciasto drożdżowe lubi być dopieszczone). 
  3. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, posmarować olejem również po wierzchu, ponownie przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h.
  4. Gdy ciasto pięknie wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy przez 2 min. 
  5. Dzielimy na kawałki wielkości małego ziemniaka i każdy z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1cm. Pieczemy ok. 6-8 min. w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.

Podajemy z sosem koperkowym i falafelami  ;)



Czytaj dalej »

Sos koperkowy wegański

Sos koperkowy


Składniki:

  • 1/2 kostki (100g) tofu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 3 łyżki koperku
  • woda
Przygotowanie:
  1. Tofu zmiksuj z oliwą z oliwek. 
  2. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 3 łyżki koperku i ponownie zmiksuj. 
  3. Kiedy masa będzie gładka, dodawaj stopniowo wodę, żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
i gotowe ;) 
używaj do sałatek, kotletów, itp


Czytaj dalej »

piątek, 7 sierpnia 2015

Tofucznica- wegańska jajecznica

Tofucznica- wegańska jajecznica. Tzn smażone tofu ;)

Składniki:
  • 100 g naturalnego tofu
  • pół czerwonej cebuli
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • ewentualnie pieprz do smaku
  • dowolna zielenina do dekoracji
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 kiełbaski sojowe  
  • trochę wody

Przygotowanie:
  1. Cebulę i kiełbaski pokroić na drobne kawałki. 
  2. Rozgrzać olej na patelni i podsmażyć wymienione wyrze składniki
  3. Tofu rozdrobnić w miseczce dodać przyprawy i 2-3 łyżeczki płatków drożdżowych
  4.  Dodać przyprawione tofu i smażyć przez chwilę, ciągle mieszając (w razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody). 
  5. Gotową "jajecznicę" przełożyć na talerz i udekorować zieleniną.
Smacznego :-)





Czytaj dalej »

niedziela, 2 sierpnia 2015

Kotlety z buraka z pieczonymi ziemniakami w mundurkach

Kotlety z buraków

składniki:

  • pół kilo buraków
  • pęczek brokułów
  • puszka cieciorki
  • 2 zielone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • siemię lniane (wedle uznania- u mnie dużo)
  • pestki słonecznika (jak powyżej) 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • bułka tarta/mąka kukurydziana do obtoczenia
  • ok pół szklanki płatków owsianych dla zagęszczenia 
  • przyprawy(dużo) słodka i ostra papryka, przyprawa do mielonego, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk, majeranek, curry, chilli
  wykonanie:
  1. Surowe buraki są doskonałym składnikiem witamin. Wystarczy je obrać, odkroić końcówki, a następnie zetrzeć na tarce
  2. ugotować brokuły aż nie staną się miękkie ( ja gotowałam w lekko osolonej wodzie z dodatkiem curry) pod koniec wrzuciłam cieciorkę z puszki
  3. w między czasie kroimy cebulę, paprykę, czosnek i podsmażamy na oliwie z oliwek
  4. kiedy już wszystko usmażymy i ugotujemy wrzucamy do jednej miski doprawiamy przyprawami i blendujemy.
  5. dodajemy listki bazylii, pestki, siemię, płatki, oliwę z oliwek i ok 2 łyżki mąki kukurydzianej żeby kotleciki lepiej się kleiły
  6. lepimy ok 10-12 kotletów, obtaczamy w bułce lub mące kukurydzianej i smażymy ok 2-3min na stronę.


Pieczone ziemniaki w mundurkach

Składniki:
  • ziemniaki (wszystkie podobnej wielkości aby równo się upiekły)
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ulubione zioła: u mnie mieszanka tymianku z rozmarynem,przyprawa do ziemniaków, oregano, bazylia, curry
  • sól
 Przygotowanie:
  1. Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
  2. Ziemniaki w łupinkach umyć i osuszyć papierowymi ręczniczkami. W każdym zrobić kilka głębokich nacięć uważając aby nie rozkroić ich zupełnie (jak na zdjęciu). 
  3. W nacięcia wsunąć plasterki czosnku.
  4. Pojedynczo układać ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, na spożywczej folii aluminiowej
  5. Osypać dużą ilością ziół, lekko oprószyć solą.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 40-60 minut, zależnie od wielkości ziemniaków.
i gotowe ;)




do popicia sok z ananasa i sok z buraków ( kilka buraków z obiadu)


Czytaj dalej »
Copyright © 2014 *Kolorowaaaa*

Designed By Blokotek