Kotlety z buraków
składniki:
- pół kilo buraków
- pęczek brokułów
- puszka cieciorki
- 2 zielone papryki
- 1 czerwona cebula
- ząbek czosnku
- siemię lniane (wedle uznania- u mnie dużo)
- pestki słonecznika (jak powyżej)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bułka tarta/mąka kukurydziana do obtoczenia
- ok pół szklanki płatków owsianych dla zagęszczenia
- przyprawy(dużo) słodka i ostra papryka, przyprawa do mielonego, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk, majeranek, curry, chilli
wykonanie:
- Surowe buraki są doskonałym składnikiem witamin. Wystarczy je obrać,
odkroić końcówki, a następnie zetrzeć na tarce
- ugotować brokuły aż nie staną się miękkie ( ja gotowałam w lekko
osolonej wodzie z dodatkiem curry) pod koniec wrzuciłam cieciorkę z puszki
- w między czasie kroimy cebulę, paprykę, czosnek i podsmażamy na oliwie z oliwek
- kiedy już wszystko usmażymy i ugotujemy wrzucamy do jednej miski doprawiamy przyprawami i blendujemy.
- dodajemy listki bazylii, pestki, siemię, płatki, oliwę z oliwek i ok 2 łyżki mąki kukurydzianej żeby kotleciki lepiej się kleiły
- lepimy ok 10-12 kotletów, obtaczamy w bułce lub mące kukurydzianej i smażymy ok 2-3min na stronę.
Pieczone ziemniaki w mundurkach
Składniki:
- ziemniaki (wszystkie podobnej wielkości aby równo się upiekły)
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
- ulubione zioła: u mnie mieszanka tymianku z rozmarynem,przyprawa do ziemniaków, oregano, bazylia, curry
- sól
Przygotowanie:
- Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
-
Ziemniaki w łupinkach umyć i osuszyć papierowymi ręczniczkami. W
każdym zrobić kilka głębokich nacięć uważając aby nie rozkroić ich
zupełnie (jak na zdjęciu).
- W nacięcia wsunąć plasterki czosnku.
- Pojedynczo układać ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, na spożywczej folii
aluminiowej
- Osypać dużą ilością ziół, lekko oprószyć solą.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 40-60 minut, zależnie od wielkości ziemniaków.
i gotowe ;)
do popicia
sok z ananasa i sok z buraków ( kilka buraków z obiadu)
Czytaj dalej »