dzisiaj trochę nadrobię zaległości w pisaniu tutaj ;)
mam dzisiaj trudne kobiece dni, leżę więc cały dzień pod kołdrą i popijam herbatkę.
A więc do dzieła, pójdę za ciosem, kolejny przepis.Tym razem na coś słodkiego- na chlebek bananowy, aczkolwiek mi bardziej to przypomina ciasto bananowe i kogo bym nie częstowała mówi to samo. Grunt, że dobre i zdrowe ;)
Wegański chlebek bananowy
Składniki (na keksówkę):
4 małe bardzo dojrzałe banany
100 g brązowego cukru
80 ml oleju roślinnego
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
200 g mąki zbożowej, przesianej
garść dodatków np rodzynek lub orzechów, opcjonalnie
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Keksówkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Banany rozgnieść widelcem i wrzucić do misy miksera. Zmiksować je z: cukrem, olejem, musem jabłkowym, sodą, mąką i rodzynkami. Ciasto przelać do formy.
Piec przez 45 min.
fotka nie moja, dlatego taka ładna ;) ukradłam z internetu i obrobiłam ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz