sobota, 15 sierpnia 2015

Falafel idealny

Falafel idealny

Falafel – przepis na około 30 kotlecików

Składniki:

  • 300 g suchych nasion ciecierzycy
  • kawałek cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki oliwy 15 g
  • przyprawy: łyżeczka mielonych ziaren kminu rzymskiego, po pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry, kardamonu, cynamonu, chili, sól do smaku, jeżeli nie macie tak wielu przypraw można również użyć przyprawy do kebabu
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę zalej dużą ilością wody i zostaw na noc. Na drugi dzień zmiel ciecierzycę razem z cebulą na niezbyt gładką masę (ja poradziłam sobie blenderem:). 
  2. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bardzo drobno posiekaną pietruszkę oraz przyprawy i sodę oczyszczoną. 
  3. Patelnię posmaruj łyżeczką oliwy i smaż na niej około 10 małych kotlecików. Powtórz jeszcze dwa razy za każdym razem oczyszczając patelnię z resztek kotletów i smarując ją łyżeczka oliwy. Powinno powstać około 30 sztuk.
Przepis na Pitę do falafelków
 Smacznego

1 komentarz :

  1. Ostatnio jadłam je u siebie w pracy i były rewelacyjne, muszę w koncu zrobić je :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 *Kolorowaaaa*

Designed By Blokotek