niedziela, 2 sierpnia 2015

Kotlety z buraka z pieczonymi ziemniakami w mundurkach

Kotlety z buraków

składniki:

  • pół kilo buraków
  • pęczek brokułów
  • puszka cieciorki
  • 2 zielone papryki
  • 1 czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • siemię lniane (wedle uznania- u mnie dużo)
  • pestki słonecznika (jak powyżej) 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • bułka tarta/mąka kukurydziana do obtoczenia
  • ok pół szklanki płatków owsianych dla zagęszczenia 
  • przyprawy(dużo) słodka i ostra papryka, przyprawa do mielonego, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk, majeranek, curry, chilli
  wykonanie:
  1. Surowe buraki są doskonałym składnikiem witamin. Wystarczy je obrać, odkroić końcówki, a następnie zetrzeć na tarce
  2. ugotować brokuły aż nie staną się miękkie ( ja gotowałam w lekko osolonej wodzie z dodatkiem curry) pod koniec wrzuciłam cieciorkę z puszki
  3. w między czasie kroimy cebulę, paprykę, czosnek i podsmażamy na oliwie z oliwek
  4. kiedy już wszystko usmażymy i ugotujemy wrzucamy do jednej miski doprawiamy przyprawami i blendujemy.
  5. dodajemy listki bazylii, pestki, siemię, płatki, oliwę z oliwek i ok 2 łyżki mąki kukurydzianej żeby kotleciki lepiej się kleiły
  6. lepimy ok 10-12 kotletów, obtaczamy w bułce lub mące kukurydzianej i smażymy ok 2-3min na stronę.


Pieczone ziemniaki w mundurkach

Składniki:
  • ziemniaki (wszystkie podobnej wielkości aby równo się upiekły)
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ulubione zioła: u mnie mieszanka tymianku z rozmarynem,przyprawa do ziemniaków, oregano, bazylia, curry
  • sól
 Przygotowanie:
  1. Czosnek obrać i pokroić na cieniutkie plasterki.
  2. Ziemniaki w łupinkach umyć i osuszyć papierowymi ręczniczkami. W każdym zrobić kilka głębokich nacięć uważając aby nie rozkroić ich zupełnie (jak na zdjęciu). 
  3. W nacięcia wsunąć plasterki czosnku.
  4. Pojedynczo układać ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, na spożywczej folii aluminiowej
  5. Osypać dużą ilością ziół, lekko oprószyć solą.
  6. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 40-60 minut, zależnie od wielkości ziemniaków.
i gotowe ;)




do popicia sok z ananasa i sok z buraków ( kilka buraków z obiadu)


Copyright © 2014 *Kolorowaaaa*

Designed By Blokotek