poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Pita - placek na falafle

Pita

Składniki:
  • 15 g drożdży
  • 1 szkl. ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka tymianku

Przygotowanie:
  1. Drożdże mieszamy w misce wraz z cukrem i 1/2 szkl. ciepłej wody, następnie miskę należy przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
  2.  Dodać pozostałą wodę i oliwę, wymieszać, następnie przesiać mąkę, sól i tymianek i wyrobić ciasto (lepiej się z tym nie spieszyć, ciasto drożdżowe lubi być dopieszczone). 
  3. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, posmarować olejem również po wierzchu, ponownie przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h.
  4. Gdy ciasto pięknie wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy przez 2 min. 
  5. Dzielimy na kawałki wielkości małego ziemniaka i każdy z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1cm. Pieczemy ok. 6-8 min. w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.

Podajemy z sosem koperkowym i falafelami  ;)



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 *Kolorowaaaa*

Designed By Blokotek