Składniki:
- 15 g drożdży
- 1 szkl. ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka tymianku
Przygotowanie:
- Drożdże mieszamy w misce wraz z cukrem i 1/2 szkl. ciepłej wody, następnie miskę należy przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
- Dodać pozostałą wodę i oliwę, wymieszać, następnie przesiać mąkę, sól i tymianek i wyrobić ciasto (lepiej się z tym nie spieszyć, ciasto drożdżowe lubi być dopieszczone).
- Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, posmarować olejem również po wierzchu, ponownie przykryć szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h.
- Gdy ciasto pięknie wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy przez 2 min.
- Dzielimy na kawałki wielkości małego ziemniaka i każdy z nich rozwałkowujemy na placek o grubości ok 1cm. Pieczemy ok. 6-8 min. w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni.
Podajemy z sosem koperkowym i falafelami ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz