Falafel idealny
Składniki:
- 300 g suchych nasion ciecierzycy
- kawałek cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżeczki oliwy 15 g
- przyprawy: łyżeczka mielonych ziaren kminu rzymskiego, po pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry, kardamonu, cynamonu, chili, sól do smaku, jeżeli nie macie tak wielu przypraw można również użyć przyprawy do kebabu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Ciecierzycę zalej dużą ilością wody i zostaw na noc. Na drugi dzień zmiel ciecierzycę razem z cebulą na niezbyt gładką masę (ja poradziłam sobie blenderem:).
- Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bardzo drobno posiekaną pietruszkę oraz przyprawy i sodę oczyszczoną.
- Patelnię posmaruj łyżeczką oliwy i smaż na niej około 10 małych kotlecików. Powtórz jeszcze dwa razy za każdym razem oczyszczając patelnię z resztek kotletów i smarując ją łyżeczka oliwy. Powinno powstać około 30 sztuk.
Smacznego
Ostatnio jadłam je u siebie w pracy i były rewelacyjne, muszę w koncu zrobić je :)
OdpowiedzUsuń