- zielona fasolka pół kilo
- marchewka 2szt
- puszka cieciorki
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bułka tarta/mąka ryżowa do obtoczenia(kotletów)
- papier ryżowy do sajgonek
- przyprawy(dużo) słodka i ostra papryka, przyprawa do mielonego, pieprz, oregano, bazylia, lubczyk, majeranek, curry, chilli
- ryż basmati (pół kilo około)
wykonanie:
- Obrać i ugotować warzywa aż nie staną się miękkie ( ja gotowałam w lekko osolonej wodzie z dodatkiem curry pod koniec wrzuciłam fasolkę z puszki, kukurydzę i cieciorkę
- w między czasie kroimy cebulę , czosnek i podsmażamy na oliwie z oliwek
- gotujemy ryż
- kiedy już wszystko usmażymy i ugotujemy wrzucamy do jednej miski doprawiamy przyprawami i blendujemy
- lepimy ok 10-12 kotletów, obtaczamy w bułce lub mące kukurydzianej i smażymy ok 2-3min na stronę.
- papier ryżowy namaczamy 2s w wodzie , wyjmujemy, wkładamy gotowy farsz i smażymy na patelni
Ja zrobiłam farsz i ok 9 kotlecików z podanych wyżej proporcji ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz