Składniki na około 8 naleśników:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/3 szklanka zmielonych płatków owsianych
- 1 3/4 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka oleju
- szczypta sody
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego
- Płatki zmielić w młynku. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, sól, cukier i zmielone płatki. Wlać mleko i olej, wszystko energicznie wymieszać mikserem. Ciasto na początku będzie dość rzadkie, dlatego dobrze zostawić je na kwadrans, żeby zgęstniało.
- Patelnię przed pierwszym naleśnikiem cienko posmarować olejem i wylać chochelkę ciasta. Rozprowadzić ciasto, smażyć z jednej strony następnie przewrócić naleśnika i smażyć z drugiej strony. Tak samo smażyć następne.
Pomysły na farsz:
- na słodko - konfitury własnej roboty ( ja akurat miałam od babci, truskawki prosto z sadu)
- na słono- szpinakowy z kuskusem
kuskus 4 łyżki
szpinak mrożony ok 1/2 opakowania
sok z cytryny
pieprz biały
sól himalajska
gałka muszkatołowa
smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz