niedziela, 26 kwietnia 2015

spaghetti bolognese bez glutenu z cieciorką i "parmezanem"z orzechów nerkowca.

spaghetti bolognese bez glutenu z cieciorką i "parmezanem"z orzechów nerkowca.

 Składniki:
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchewka 
  • 5 świeżych dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu
  • 6 świeżych liści bazylii  
  • roszponka
  • parmezan z orzechów nerkowca
  • makaron bezglutenowy ( najlepiej spaghetti)
  
Wegańskie "mielone":
    • puszka cieciorki lub granulat sojowy
    • 1 l bulionu warzywnego
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziela angielskie
    • ok. 1/2 łyżeczki curry
    • pieprz 
 
Przygotowanie:
Bulion warzywny z liściem laurowym i zielem angielskim doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niego cieciorkę i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem (aż będzie dobra do spożycia). Odcedzamy na małe sito usuwając ziele angielskie i liść laurowy. Przekładamy do miseczki i doprawiamy do smaku curry i pieprzem. (dużo curry).



  Wegański "parmezan" :
  •  nerkowce
  • płatki drożdżowe
  • szczypta soli
Przygotowanie:
w młynku do kawy zmiel nerkowce i płatki drożdżowe ze szczyptą soli 




Przygotowanie sosu:
  1. obraną cebule pokroić w krążki 
  2. marchewkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry
  3. ugotuj makaron
  4. obierz czosnek i pokrój go drobno( ja wycisnęłam )
  5.  do dużego garnka ustawionego na ogniu wlej oliwę i rozgrzej ją, wrzuć czosnek mieszaj ok minuty
  6. na aromatyczną oliwę wrzuć krążki cebuli i plasterki marchewki . przykryj i zmniejsz ogień
  7. warzywa potrzymaj ok 2min pod przykrywką i dodaj pomidory 
  8. gotuj warzywa na małym ogniu ok 10min pod przykryciem
  9. zmiksuj warzywa
  10. przypraw, posyp parmezanem 
  11. udekoruj roszponką i bazylią
smacznego. 



 



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 *Kolorowaaaa*

Designed By Blokotek