spaghetti bolognese bez glutenu z cieciorką i "parmezanem"z orzechów nerkowca.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchewka
- 5 świeżych dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
- 6 świeżych liści bazylii
- roszponka
- parmezan z orzechów nerkowca
- makaron bezglutenowy ( najlepiej spaghetti)
Wegańskie "mielone":
- puszka cieciorki lub granulat sojowy
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- ok. 1/2 łyżeczki curry
- pieprz
Przygotowanie:
Bulion
warzywny z liściem laurowym i zielem angielskim doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy do niego cieciorkę i gotujemy na małym ogniu pod
przykryciem (aż będzie dobra do spożycia).
Odcedzamy na małe sito usuwając ziele angielskie i liść laurowy.
Przekładamy do miseczki i doprawiamy do smaku curry i pieprzem. (dużo curry).
Wegański "parmezan" :
- nerkowce
- płatki drożdżowe
- szczypta soli
w młynku do kawy zmiel nerkowce i płatki drożdżowe ze szczyptą soli
Przygotowanie sosu:
- obraną cebule pokroić w krążki
- marchewkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry
- ugotuj makaron
- obierz czosnek i pokrój go drobno( ja wycisnęłam )
- do dużego garnka ustawionego na ogniu wlej oliwę i rozgrzej ją, wrzuć czosnek mieszaj ok minuty
- na aromatyczną oliwę wrzuć krążki cebuli i plasterki marchewki . przykryj i zmniejsz ogień
- warzywa potrzymaj ok 2min pod przykrywką i dodaj pomidory
- gotuj warzywa na małym ogniu ok 10min pod przykryciem
- zmiksuj warzywa
- przypraw, posyp parmezanem
- udekoruj roszponką i bazylią
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz