poniedziałek, 13 kwietnia 2015

wega burgery z kotletów warzywnych

Kotlety z mixu warzyw


Składniki:


  • brukselka,kalafior,marchewka,papryka,zielona fasolka
  • 50 g kaszy jaglanej
  • cieciorka w puszce 
  • 3 szklanki wody
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • przyprawa kebab-gyros
  • pieprz
  • cząber
  • przyprawa do mielonego 
  • sezam niełuskany do obtoczenia 
  • mąka kukurydziana

 Wykonanie:



  1. Kaszę jaglaną wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości, aż wchłonie całą wodę. 
  2. Cieciorkę gotujemy aż nie zmięknie
  3. Brukselkę, kalafiora, marchewkę, zieloną fasolkę obieramy i gotujemy na parze do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i blendujemy
  4.  Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
  5. Paprykę kroimy na drobne kawałki 
  6.  Warzywa łączymy z kaszą jaglaną i cieciorką, zeszkloną cebulą i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Dodajemy mąkę kukurydzianą w takiej ilości żeby uzyskać masę z której w rękach będziemy mogli formować kotlety. Gotowe kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy w 175°C przez ok. 30 minut, w połowie czasu pieczenia przerzucamy je na drugą stronę.
    Gotowe kotlety wkładamy do przekrojonej bułki pełnoziarnistej i gotowe ;)
    Ja swoje jeszcze wrzuciłam na grill, żeby bułka była chrupka ;) Polewamy sosem ostrym do smaku.
    Smacznego


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 *Kolorowaaaa*

Designed By Blokotek