Kotlety z mixu warzyw
Składniki:
- brukselka,kalafior,marchewka,papryka,zielona fasolka
- 50 g kaszy jaglanej
- cieciorka w puszce
- 3 szklanki wody
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- przyprawa kebab-gyros
- pieprz
- cząber
- przyprawa do mielonego
- sezam niełuskany do obtoczenia
- mąka kukurydziana
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości, aż wchłonie całą wodę.
- Cieciorkę gotujemy aż nie zmięknie
- Brukselkę, kalafiora, marchewkę, zieloną fasolkę obieramy i gotujemy na parze do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy, studzimy i blendujemy
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
- Paprykę kroimy na drobne kawałki
- Warzywa łączymy z kaszą jaglaną i cieciorką, zeszkloną cebulą i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku. Dodajemy mąkę kukurydzianą w takiej ilości żeby uzyskać masę z
której w rękach będziemy mogli formować kotlety. Gotowe kotlety
układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 175°C przez ok. 30 minut, w połowie czasu pieczenia przerzucamy je na drugą stronę.Gotowe kotlety wkładamy do przekrojonej bułki pełnoziarnistej i gotowe ;)
Ja swoje jeszcze wrzuciłam na grill, żeby bułka była chrupka ;) Polewamy sosem ostrym do smaku.Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz