makaron w sosie pomidorowym.
składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchewka
- 1 puszka krojonych pomidorów lub 5 świeżych dojrzałych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
- 6 świeżych liści bazylii
- roszponka
- ser wegański do posypania (violife)
- makaron bezglutenowy ( najlepiej spaghetti)
przygotowanie:
- obraną cebule pokroić w krążki
- marchewkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry
- ugotuj makaron
- obierz czosnek i pokrój go drobno( ja wycisnęłam )
- do dużego garnka ustawionego na ogniu wlej oliwę i rozgrzej ją, wrzuć czosnek mieszaj ok minuty
- na aromatyczną oliwę wrzuć krążki cebuli i plasterki marchewki . przykryj i zmniejsz ogień
- warzywa potrzymaj ok 2min pod przykrywką i dodaj pomidory
- gotuj warzywa na małym ogniu ok 10min pod przykryciem
- zmiksuj warzywa
- przypraw, posyp serem
- puszka cieciorki lub granulat sojowy
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- ok. 1/2 łyżeczki curry
- pieprz
i gotowe ;) smacznego
do popicia koniecznie sok ze świeżysz pomarańczy i grejpfrutów
książka z której był przepis ;)
Ser żółty wegański do pizzy można zamówić tu klik ja swój akurat kupiłam w bio sklepie, tylko mój był w plastrach i musiałam zetrzeć ( co było nieco trudne, bo taki ser ma inną konsystencję niż zwykły)
uwielbiam weganskie przepisy wiec dziekuje za niego! super!
OdpowiedzUsuńfashion&lifestyle blog www.agabierko.blogspot.com
cieszę się, że się przydał ;)
Usuńjak zwykle coś pysznego mmm.. ;)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
heh dzięki ;)
Usuń