poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Placki z kaszy jaglanej

Placki z kaszy jaglanej

Składniki:

  • 50 g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • natka pietruszki
  • pół łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżeczki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
  • imbir
Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. 
  2. W kubku zalewamy siemię lniane ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do spęcznienia. 
  3. Pietruszkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. 
  4. Wodę gotujemy  w garnku, gdy zacznie wrzeć wrzucamy kaszę, zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo aż kasza nie wchłonie całego płynu. Wtedy zestawiamy z ognia, przekładamy do miski w której będziemy mogli blendować i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy już wystygnie dodajemy siemię lniane i blendujemy je na jednolitą masę. 
  5. Następnie dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy. 
  6. Jako kolejne dodajemy mleko sojowe, oliwę i mieszamy. 
  7. Mąki dodajemy tyle by uzyskać ciasto o dość gęstej konsystencji (coś w stylu konsystencji ciasta do placków ziemniaczanych). 
  8. Oliwę na patelni rozgrzewamy. Nakładamy małe porcje ciasta i pieczemy z obydwu stron aż się ładnie przyrumienią. ok 3min
 
 
smacznego


 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 *Kolorowaaaa*

Designed By Blokotek