Placki z kaszy jaglanej
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- natka pietruszki
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżeczki ciepłej wody
- 1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- imbir
Przygotowanie:
- Wszystkie przyprawy mieszamy razem z proszkiem do pieczenia.
- W kubku zalewamy siemię lniane ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do spęcznienia.
- Pietruszkę dokładnie myjemy i drobno siekamy.
- Wodę gotujemy w garnku, gdy zacznie wrzeć wrzucamy kaszę, zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo aż kasza nie wchłonie całego płynu. Wtedy zestawiamy z ognia, przekładamy do miski w której będziemy mogli blendować i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy już wystygnie dodajemy siemię lniane i blendujemy je na jednolitą masę.
- Następnie dodajemy przyprawy, pietruszkę i dokładnie mieszamy.
- Jako kolejne dodajemy mleko sojowe, oliwę i mieszamy.
- Mąki dodajemy tyle by uzyskać ciasto o dość gęstej konsystencji (coś w stylu konsystencji ciasta do placków ziemniaczanych).
- Oliwę na patelni rozgrzewamy. Nakładamy małe porcje ciasta i pieczemy z obydwu stron aż się ładnie przyrumienią. ok 3min
smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz