Lody bądź shake o smaku orzechowo - cynamonowym
naszła mnie ostatnio ochota na lody, więc postanowiłam je zrobić z banalnego przepisu, który wygrzebałam w internecie i trochę zmodyfikowałam...
Składniki na 1 litr lodów:
naszła mnie ostatnio ochota na lody, więc postanowiłam je zrobić z banalnego przepisu, który wygrzebałam w internecie i trochę zmodyfikowałam...
Składniki na 1 litr lodów:
- puszka mleka kokosowego light 400 ml
- 2/3 szklanki masła orzechowego bądź garść zmielonych orzechów
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (dla łasuchów, ja wybrałam opcję bez cukru, za to dodałam trochę kakao- bez cukru ;)
- łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- szklanka mleka roślinnego - ja dodałam owsiani czekoladowe z algami klik
Przygotowanie:
- Przygotowanie bazy: wszystkie składniki przełożyć do małego rondelka , kiedy zacznie się gotować zmniejszyć ogień i gotować 3 - 5 minut ciągle mieszając. Masa powinna mieć beżowy kolor i być lekko gęsta. Gotową masę przelać do pudełka na lody (najlepsze będzie plastikowe) następnie chłodzić. Po godzinie przełożyć je na kolejną godzinę do schłodzenia w lodówce.
- Mrożenie: Masę zblendować i włożyć do zamrażarki - od tego czasu co godzinę przez 6 godzin wyjmować lody i mieszać zamarzającą masę łyżką, zaczynając od brzegów, tam lody zamarzają najszybciej. Im lepiej i dokładniej będzie pomieszana masa, tym lepsze będą lody.
Do lodów można dodać świeże owoce, polać syropem klonowym, bądź ozdobić wedle uznania ;)
Ja ze swoich zrobiłam sheik, po prosty zmiksowałam je z mlekiem migdałowym i wlałam do szklanki ;) Sprawdziły się też świetnie jako baza do koktajli ;)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz