poniedziałek, 30 marca 2015

placki z buraka

prawie jak placki ziemniaczane ;) tylko o wiele zdrowsze ;)
jak pisałam we wcześniejszym wpisie KLIK staram się jeść i pić dużo buraka. Jednak nie jest to moje ulubione warzywo. Aczkolwiek, gdy nie je się mięsa trzeba dostarczać organizmowi innych witamin. A burak to Skarbnica witamin
Burak to przede wszystkim doskonałe źródło witamin i minerałów. W korzeniu tego warzywa znajdują się spore ilości witaminy C, wzmacniającej odporność, a także witaminy A, B1 i betakarotenu, które dbają o wzrok oraz pomagają zachować młody wygląd i poprawią kondycję skóry, włosów i paznokci. Spora zawartość kwasu foliowego jest potrzebna szczególnie kobietom w wieku rozrodczym i ciężarnym. Buraki bogate są również w wapń, który jest budulcem kości i zębów, a duża zawartość potasu w buraku pozwala utrzymać w ryzach ciśnienie tętnicze krwi.
Lekarstwo na anemię
Chyba każdy słyszał, że buraki powinno się jeść przy niedokrwistości, mają one bowiem cenne składniki, które poprawiają jakość czerwonych ciałek krwi. Kluczowym pierwiastkiem jest tutaj żelazo, które jest niezbędne w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała oraz kobalt, który bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek.

Pogadała, pogadała... to teraz może przepis dam ;) przepis od mojej przyjaciółki.

Składniki:
kilogram-dwa przetartych buraczków
300 gram mąki ziemniaczanej/skrobi ziemniaczanych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonej bazylii
3 cytryny
imbir
kolendra(dużo)
rozmaryn
płatki owsiane
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
Buraczki wrzucić do miski i dodać wyciśnięte cytryny, żeby buraki puszczały sok.Następnie dodajemy  mąkę, suszony majeranek, świeżą bazylię, przetarty czosnek i resztę przypraw.Imbir zetrzyj pierw na tarce. Wszystko porządnie ze sobą wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać porcję masy na patelnię. Smażyć przez około 2 minuty na jednej stronie.

Placki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam podawać w towarzystwie pasty ze słoneczników.

Przygotowanie:
garść pestek słonecznika gotuj 20min w wodzie, zblenduj i dodaj oliwę z oliwek plus curry i cynamon.



Smacznego :)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 *Kolorowaaaa*

Designed By Blokotek