Aż wstyd się przyznać, ale od kiedy jestem weganką, czyli rok, nie jadłam tofu... tyle dobrego o nim słyszałam, że aż kupiłam tofu i wyczarowałam z niego mielone. Dosłownie przypominały w smaku mięso, aczkolwiek miałam świadomość, że na szczęście zrobiłam to sama i to tofu ;)
Składniki:
- Kostka tofu ( 180g na 4 kotlety)
- 1 cebula
- ok. 100g płatków owsianych (zmieliłam wcześniej w młynku do kawy)
- ok. 4 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz, sól, majeranek, bazylia, przyprawa do mielonego
- bułka tarta lub mąka kukurydziana do obtoczenia kotlecików
- olej z oliwą do smażenia
- można dodać jeszcze pieczarki i paprykę
Płatki owsiane oraz tofu najlepiej zblendować. Cebulkę pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na patelni aż się zarumieni. Dodać wszystkie do miski. Masa powinna być lekko kleista, aby kotleciki bez problemu nam się uformowały. Lepimy kotleciki, obtaczamy je w mące kukurydzianej i wrzucamy na patelnię, smażymy ok 2min na każdej stronie.
Gotowe. Smacznego
do kotlecika polecam zieloną soczewicę z warzywami i makaronem
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz