składniki:
- kuskus
- bakłażan
- rukola
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g białych i jasnozielonych części porów (z około 2 porów)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg marchewki
- 2 - 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku (lub 1-2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczka ostrej papryki)
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 7 minut mieszając od czasu do czasu na umiarkowanym ogniu. Dodać czosnek pokrojony na plasterki a po minucie pory pokrojone na kawałeczki. Po chwili dołożyć bakłażana pokrojonego w plastry.Wlać oliwę i dusić przez przez około 7 minut mieszając od czasu do czasu aż pory nieco zmiękną.
- Do garnuszka wrzucić obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę i usmażonego bakłażana czerwoną paprykę i sól. Dusić warzywa mieszając co jakiś czas przez około 7 minut. Wlać wodę (żeby przykryła warzywa), zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć garnek i gotować aż marchewka będzie miękka. (ja miałam łatwiej, bo użyłam marchewki i pora na których gotowałam wcześniej zupę pomidorową)
- Wymieszać marchewkę i pora razem, zmiksować na gładką masę. Dodać bakłażana , doprawić i udekorować rukolą.
smacznego
smakowite :)
OdpowiedzUsuń