czwartek, 4 czerwca 2015

krem z pora i marchewki podany z bakłażanem

składniki:
  • kuskus
  • bakłażan
  • rukola
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g białych i jasnozielonych części porów (z około 2 porów) 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 kg marchewki
  • 2 - 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku (lub 1-2 łyżeczki słodkiej i 1 łyżeczka ostrej papryki)

 Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić ją przez około 7 minut mieszając od czasu do czasu na umiarkowanym ogniu. Dodać czosnek pokrojony na plasterki a po minucie pory pokrojone na kawałeczki. Po chwili dołożyć bakłażana pokrojonego w plastry.Wlać oliwę i dusić przez przez około 7 minut mieszając od czasu do czasu aż pory nieco zmiękną.
  2. Do garnuszka wrzucić obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę i usmażonego bakłażana czerwoną paprykę i sól. Dusić warzywa mieszając co jakiś czas przez około 7 minut. Wlać wodę (żeby przykryła warzywa), zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień do małego, przykryć garnek i gotować aż marchewka będzie miękka. (ja miałam łatwiej, bo użyłam marchewki i pora na których gotowałam wcześniej zupę pomidorową)
  3. Wymieszać marchewkę i pora razem, zmiksować na gładką masę. Dodać bakłażana , doprawić i udekorować rukolą.

smacznego


 

1 komentarz :

Copyright © 2014 *Kolorowaaaa*

Designed By Blokotek