niedziela, 7 czerwca 2015

warzywne pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki pulpety:
  • dużo brokułów i napotkane warzyw (u mnie papryka, kalafior, troszkę marchewki)
  • garść kaszy jaglanej
  • mąka kukurydziana ( jakieś 4 łyżki do kotlecików, na spójność i póżniej do obtoczenia)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ząbek czosnku- ja posypałam sproszkowanym
  • przypawa do mielonego, bazylia, tymianek, majeranek, lubczyk, oregano, pieprz  
  • pestki dyni i słonecznika (duuużo)
  • sezam, siemię lniane
  • płatki owsiane 4-6 łyżek(zmielone w młynku do kawy)
  • oliwa z oliwek
Składniki sos pomidorowy:
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • rozmary
  • świeża bazylia
  • 1/4 czerwonej papryczki pepperoni

Wykonanie: 8pulpetów

  1. Wszystkie(tylko nie pestki) składniki zmiksuj na gładką masę.
  2. Uformuj 8 pulpetów z masy brokułowej.
  3. Każdego kotleta obtocz w mące kukurydzianej.
  4. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż około 3 minuty z każdej strony
  5. Następnie pulpety dodajemy do sosu pomidorowego
Przygotowanie sos pomidorowy:
  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy rozmaryn, bazylię, papryczkę i mieszamy.
  2.  Po chwili dolewamy przecier wszystko mieszamy, podsmażamy przez ok. 5 minut. 
  3. Jako kolejne dodajemy pulpety, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kolejne ok. 5 minut.
  4. Podajemy z kaszą perłową.


gotowe, smacznego ;)

1 komentarz :

Copyright © 2014 *Kolorowaaaa*

Designed By Blokotek