Składniki pulpety:
- dużo brokułów i napotkane warzyw (u mnie papryka, kalafior, troszkę marchewki)
- garść kaszy jaglanej
- mąka kukurydziana ( jakieś 4 łyżki do kotlecików, na spójność i póżniej do obtoczenia)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ząbek czosnku- ja posypałam sproszkowanym
- przypawa do mielonego, bazylia, tymianek, majeranek, lubczyk, oregano, pieprz
- pestki dyni i słonecznika (duuużo)
- sezam, siemię lniane
- płatki owsiane 4-6 łyżek(zmielone w młynku do kawy)
- oliwa z oliwek
- 150 g przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- rozmary
- świeża bazylia
- 1/4 czerwonej papryczki pepperoni
Wykonanie: 8pulpetów
- Wszystkie(tylko nie pestki) składniki zmiksuj na gładką masę.
- Uformuj 8 pulpetów z masy brokułowej.
- Każdego kotleta obtocz w mące kukurydzianej.
- Rozgrzej oliwę na patelni i smaż około 3 minuty z każdej strony
- Następnie pulpety dodajemy do sosu pomidorowego
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy rozmaryn, bazylię, papryczkę i mieszamy.
- Po chwili dolewamy przecier wszystko mieszamy, podsmażamy przez ok. 5 minut.
- Jako kolejne dodajemy pulpety, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kolejne ok. 5 minut.
- Podajemy z kaszą perłową.
gotowe, smacznego ;)
uwielbiam sos pomidorowy ;)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire