Składniki:
- Kostka tofu na 8 kotletów
- 1 cebula
- ok. 100g płatków owsianych (zmieliłam wcześniej w młynku do kawy)
- ok. 4 łyżek kaszy manny
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz, sól, majeranek, bazylia, przyprawa do mielonego
- bułka tarta lub mąka kukurydziana do obtoczenia kotlecików
- olej z oliwą do smażenia
- można dodać jeszcze pieczarki i paprykę
- koncentrat pomidorowy ok 4 łyżeczki
Płatki owsiane oraz tofu najlepiej zblendować. Cebulkę pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na patelni aż się zarumieni. Dodać wszystkie składniki do miski. Masa powinna być lekko kleista, aby kotleciki bez problemu nam się uformowały. Lepimy kotleciki, obtaczamy je w mące kukurydzianej i wrzucamy na patelnię, smażymy ok 2min na każdej stronie.
Składniki młoda kapustka
- 2-3 główki młodej kapusty zależnie od wielkości
- 4 spore cebule
- 1 okazały pęczek koperku
- 100 g masła, oleju kokosowego lub margaryny
- 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- sól
- czarny pieprz
- listek laurowy
- ziele angielskie
Przygotowanie:
- Kapustę szatkuję niezbyt drobno i ugniatam w garnku. Daję pociętą w kostkę cebulę, ziele, listek, sól, pieprz i około 1-1,5 litra wody. Kapustę przykrywam i pozwalam się jej gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Powinna być bardzo miękka.
- Wtedy na patelni rozpuszczam olej kokosowy, dosypuję mąkę i podsmażam zasmażę. Gdy się zrumieni dodaję ją do kapusty, tak, aby zgęstniała.
- wody przed dodaniem zasmażki powinno być tyle, że nieznacznie przykrywa kapustę. Jeśli jest jej za mało, trzeba uzupełnić.
- Kapustę podgrzewam z zasmażką przez kilka sekund, tak, aby zabulgotała, wtedy dodaję pocięty koperek i już mogę nakładać
smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz