środa, 3 czerwca 2015

ryż jaśminowy z groszkami ptysiowymi z cieciorki w sosie kokosowym


 Składniki:
  • 4 łyżki curry
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka ostra, tymianek, lubczyk
  • puszka kukurydzy
  • warzywa wedle uznania(kukurydze i zieloną fasolkę)
  • 1 puszka mleczka kokosowego light
  • 1 puszka cieciorki
  • ryż jaśminowy
  • roszponka
  • czosnek
 
Wykonanie:

1. warzywa pokrój jak najdrobniej i wżyć do garnuszka, zalej wodą tak żeby je przykryła
2. dosyp curry i gotuj na małym ogniu 3. dosyp resztę przypraw 4. wlej mleczko kokosowe 5. na talerz wysyp ryż jaśminowy dodaj gotową mieszankę, ozdób roszponką i dodaj groszki ptysiowe z cieciorki




Przepis na groszki ptysiowe :

składniki: 1 puszka cieciorki sól, suszona papryka słodka lub/i ostra (mogą być też inne przyprawy)

Nagrzewamy piekarnik do 180* C, odcedzamy cieciorkę z puszki i wrzucamy do miski. Dodajemy sól i inne przyprawy i mieszamy, aż wszystkie ziarenka się nimi pokryją. Następnie wysypujemy cieciorkę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy jakieś 30-40 min, aż będzie odpowiednio chrupiąca.


Groszki Ptysiowe możemy też jeść zamiast popcornu ;)


Pycha!






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 *Kolorowaaaa*

Designed By Blokotek