Składniki:
- 4 łyżki curry
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie, kurkuma, papryka ostra, tymianek, lubczyk
- puszka kukurydzy
- warzywa wedle uznania(kukurydze i zieloną fasolkę)
- 1 puszka mleczka kokosowego light
- 1 puszka cieciorki
- ryż jaśminowy
- roszponka
- czosnek
Wykonanie:
1. warzywa pokrój jak najdrobniej i wżyć do garnuszka, zalej wodą tak żeby je przykryła 2. dosyp curry i gotuj na małym ogniu 3. dosyp resztę przypraw 4. wlej mleczko kokosowe 5. na talerz wysyp ryż jaśminowy dodaj gotową mieszankę, ozdób roszponką i dodaj groszki ptysiowe z cieciorki
Przepis na groszki ptysiowe :
składniki:
1 puszka cieciorki
sól, suszona papryka słodka lub/i ostra
(mogą być też inne przyprawy)
Nagrzewamy piekarnik do 180* C, odcedzamy cieciorkę z puszki i wrzucamy
do miski. Dodajemy sól i inne przyprawy i mieszamy, aż wszystkie
ziarenka się nimi pokryją. Następnie wysypujemy cieciorkę na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy jakieś 30-40 min, aż będzie
odpowiednio chrupiąca.
Groszki Ptysiowe możemy też jeść zamiast popcornu ;)
Pycha!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz