składniki:
- kasza jaglana ok szklanka
- makaron orkiszowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1 duża marchewka
- 5 świeżych dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżki soli himalajskiej
- szczypta pieprzu
- świeże liście bazylii
- ser wegański do posypania (violife)
- 10 falafelków
- maka żytnia 4 łyżki
- mleko roślinne pół szklanki
- sol, pieprz
falafel :
przygotowanie:
sos
- obraną cebule pokroić w krążki
- marchewkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry
- ugotuj makaron
- obierz czosnek i pokrój go drobno( ja wycisnęłam )
- do dużego garnka ustawionego na ogniu wlej oliwę i rozgrzej ją, wrzuć czosnek mieszaj ok minuty
- na aromatyczną oliwę wrzuć krążki cebuli i plasterki marchewki . przykryj i zmniejsz ogień
- warzywa potrzymaj ok 2min pod przykrywką i dodaj pomidory
- gotuj warzywa na małym ogniu ok 10min pod przykryciem
- zmiksuj warzywa
- dodaj kasze jaglana żeby zagęścić sos
ciasto
- wymieszaj ze sobą mleko i mąkę
- dopraw przyprawami
- wylej na brytfankę wysmarowaną oliwa z oliwek
lazania
- pierwsza warstwa to ciasto, które musi pokrywać spód brytfanki
- kolejna warstwa to połowa ugotowanego wcześniej makarony
- na makaron kładziemy usmażone wcześniej falafele i zalewamy sosem.
- wykładamy trochę sera i posypujemy ziołami (dużo bazylii i oregano)
- wszystko powtarzamy od początku, żeby powstały dwie warstw, na ostatnia dajemy dużo sera
- wstawiamy do piekarnika na 30min 200stopni
smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz