piątek, 5 czerwca 2015

Lazania z falafelami i kaszą jaglaną

składniki:
  • kasza jaglana ok szklanka
  • makaron orkiszowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchewka 
  • 5 świeżych dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu
  • świeże liście bazylii  
  • ser wegański do posypania (violife)
  • 10 falafelków
ciasto na spód :
  • maka żytnia 4 łyżki
  • mleko roślinne ł szklanki 
  • sol, pieprz
 falafel :
przepis(klik), bądź kup gotowe jak ja tym razem(klik)


przygotowanie:
sos
  1. obraną cebule pokroić w krążki 
  2. marchewkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry
  3. ugotuj makaron
  4. obierz czosnek i pokrój go drobno( ja wycisnęłam )
  5.  do dużego garnka ustawionego na ogniu wlej oliwę i rozgrzej ją, wrzuć czosnek mieszaj ok minuty
  6. na aromatyczną oliwę wrzuć krążki cebuli i plasterki marchewki . przykryj i zmniejsz ogień
  7. warzywa potrzymaj ok 2min pod przykrywką i dodaj pomidory 
  8. gotuj warzywa na małym ogniu ok 10min pod przykryciem
  9. zmiksuj warzywa
  10. dodaj kasze jaglana żeby zagęścić sos
ciasto 
  1. wymieszaj ze sobą mleko i mąkę 
  2. dopraw przyprawami
  3. wylej na brytfankę wysmarowaną oliwa z oliwek  
lazania
  1.  pierwsza warstwa to ciasto, które musi pokrywać spód brytfanki
  2. kolejna warstwa to połowa ugotowanego wcześniej makarony
  3. na makaron kładziemy usmażone wcześniej falafele i zalewamy sosem.
  4. wykładamy trochę sera i posypujemy ziołami (dużo bazylii i oregano)  
  5. wszystko powtarzamy od początku, żeby powstały dwie warstw, na ostatnia dajemy dużo sera
  6. wstawiamy do piekarnika na 30min 200stopni

smacznego




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 *Kolorowaaaa*

Designed By Blokotek